#makanansunnah
Makanan Sunnah #2 – Kismis
Buah anggur segar mengandungi kandungan vitamin C dan flavonoid yang tinggi. Vitamin C banyak membantu menjaga kesihatan tubuh manakala flavonoid ialah antioksida yang membantu melawan radikal bebas. Anggur kering iaitu kismis pula kaya dengan pelbagai vitamin, riboflavin dan folat. Selain itu, mineral surih berjulukan boron membantu meningkatkan penumpuan, koordinasi tangan dan mata serta meningkatkan memori.
Kismis juga merupakan salah satu kuliner yang boleh mengurangkan tekanan, melancarkan peredaran darah, merawat anemia, menguatkan jantung dan menerangkan hati selain dari populer dengan kelebihannya kepada otak. Sabda Rasulullah saw perihal kismis adalah:
“Biasakanlah memakan kismis kerana kismis sanggup menghilangkan kepahitan, menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.”
Manakala ramai ulama’ yang menggalakkan pelajar mereka memakan kismis untuk menambah daya ingatan otak menyerupai Ibni Qayyim sebagai berkata:
“Sesiapa yang ingin menghafal hadis hendaklah sering memakan kismis.”Petikan kitab Tibb an-Nawawi
Kismis sebagai kuliner otak telah usang dibuktikan dalam amalan pemakanan para ulama’ Islam yang rata-rata berjaya meraih taraf ilmuwan di usia muda dan dalam pelbagai bidang. Pencapaian luar biasa para ulama’ terdahulu menandakan tahap luar biasa kapasiti otak yang mereka bentuk semenjak kecil lagi.
#habbatussauda
#makanansunnah
#makanansihat
#rayhanahhabbatussauda
#rayhanahmakanansunnah
#makanansunnahrayhanah
#zaitun
#zaitunoil
#habbatussaudazaitun
No comments:
Post a Comment